EUROPEAN CHAMPIONSHIP 2020

Finals Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Poetry Slam 2020 - Maribor, Σλοβενία

Παναγιώτης Δρακόπουλος / WITNESS  

5η θέση Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Poetry Slam 2020

Olza Olzeta (Ισπανία)| Panagiotis Drakopulos (Ελλάδα)| Eva Kokalj (Σλοβενία) | Lucerna do Moco (Πορτογαλία) | Julie Lombe (Βέλγιο) | Dino More (Κροατία) | Aleksander Delphinov (Ρωσία) | Solja Krapu (Φινλανδία) | Richárd Sárközi (Ουγγαρία) | Ondřej Hrabal (Τσεχική Δημοκρατία)

O Witness (Παναγιώτης Δρακόπουλος), εκπρόσωπος της Ελληνικής συμμετοχής μέσω του Poetry Slam Gr, κατάφερε να περάσει στον τελικό του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος ποίησης Σλαμ, που διεξάγεται φέτος στο Μάριμπορ της Σλοβενίας. Ο Witness, έλαβε τη μεγαλύτερη βαθμολογία από το κοινό από όλους τους 19 συμμετέχοντες. Παρ' όλα αυτά, η βαθμολογία του κοινού, δεν είναι αυτή που του έδωσε μια θέση στον τελικό, αλλά η βαθμολογία της κριτικής επιτροπής. Οι βαθμοί του Witness ήταν 8,4/8,7/9/9,8 από τους κριτές και 6,6 από το κοινό. Βγάζοντας την υψηλότερη και τη χαμηλότερη βαθμολογία, η συνολική βαθμολογία του ήταν 26,1. 

Από τον πίνακα βαθμολογίας, βλέπουμε ότι το κοινό ψήφισε χωρίς να σκέφτεται τη δουλειά των ποιητών. Προφανώς βαθμολογούσε με μονάδες όλους τους Slammers και με 10άρια ο καθένας τη χώρα του. Κάτι που είναι άκρως απογοητευτικό για έναν τέτοιο διαγωνισμό. Η κριτική επιτροπή έβαλε επίσης μεγαλύτερη βαθμολογία στον Slammer της χώρας του ο καθένας, όπου κάποιοι το άξιζαν φυσικά και κάποιοι άλλοι όχι. Αυτό μετέτρεψε δυστυχώς τον διαγωνισμό σε ένα είδος Eurovision (κανένα κακό εδώ), ενώ το event είχε άλλη μορφή. Ελπίζουμε σήμερα στον τελικό ο κόσμος να ψηφίσει αυτό που βλέπει και αισθάνεται και η κριτική επιτροπή να ακούσει σοβαρά το τι έχει να πει ο κάθε Slammer. Μας στεναχώρησε ιδιαίτερα η βαθμολογία του εκπληκτικού Κύπριου Slammer Αργύρη Λοίζου, όπου ερμήνευσε ένα πολύ δυνατό ποίημα με τον καλύτερο τρόπο και με μεγάλη έκπληξη έμεινε έξω από τον τελικό. Αυτά έχει το Σλαμ όμως, ποτέ δεν ξέρεις το πώς λαμβάνει το κοινό αυτά που λες.

Ο Witness ξεκίνησε με ένα πολύ δυνατό ποίημα, το "Όλα θα πάνε καλά" και για τον τελικό σήμερα μας έχει φυλάξει 2 ποιήματα επίκαιρα και γεμάτα συναίσθημα. Ο τελικός θα γίνει σε 2 γύρους. Στον πρώτο γύρο θα ακούσουμε ποιήματα και από τους 10 φιναλίστς, από τον οποίο θα περάσουν οι 5 σε έναν 2ο και τελικό γύρο όπου θα ακούσουμε από άλλο ένα ποίημα και από εκεί θα βγει ο/η πρωταθλητής/ρια του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 2020.

Σε αυτό το λινκ του Youtube, θα μπορείτε να παρακολουθήσετε σε live streaming τον σημερινό τελικό του European Poetry Slam Championship 2020 στις 21:00 ώρα Ελλάδας. Επίσης μέσα από τη σελίδα μας στο FB θα είμαστε live μέσω του Μάριμπορ της Σλοβενίας. Το λινκ και ο κωδικός για τη βαθμολογία του κοινού, θα το ανακοινώσουμε στη σελίδα μας στο FB, λίγο πριν από την έναρξη του τελικού.

Μπορείτε να ψηφίσετε ΕΔΩ, χρησιμοποιώντας τον κωδικό 4726349

Σειρά εμφάνισης των 10 φιναλίστ:


1. Portugal - Lucerna do Moco 
2. Hungary - Richárd Sárközi 
3. Slovenia - Eva Kokalj 
4. Croatia - Dino More - Tremens 
5. Spain - Olza Olzeta 
6. Belgium - Julie Lombe 
7. Finland - Solja Krapu 
8. Czech Republic - Ondřej Hrabal 
9. Greece - Panagiotis Drakopoulos 
10. Russia - Alexander Delphinov

VIDEO συμμετοχή WITNESS

Παναγιώτης Δρακόπουλος / Witness

5η Θέση Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποίησης Σλαμ 2020

Ήταν ένα δυνατό διήμερο. Είμαστε μες στην τρελή χαρά! Ο Witness βγήκε 5ος στην Ευρώπη, διαγωνιζόμενος 19 χώρες! Κατάφερε να περάσει τα ημιτελικά όπου πέρναγαν 10 χώρες. Στον σημερινό τελικό, κατάφερε να περάσει στον 2ο γύρο με τους 5 καλύτερους της Ευρώπης και κατέληξε στην 5η θέση. Ακούστηκαν και τα 3 ποιήματα που είχαμε ετοιμάσει και αυτό δεν ήταν καθόλου εύκολο να γίνει! Κι όμως έγινε! Η Ελλάδα για πρώτη φορά στο Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποίησης Σλαμ και με τον Witness φτάσαμε στους 5 φιναλίστς! Μια πολύ καλή αρχή για το σλαμάκι μας! 

Ο Witness βγήκε 1ος και στους 3 γύρους στη βαθμολογία του κοινού! Ευχαριστούμε πάρα πολύ όσους ψήφισαν κι έκαναν τον Πάνο (όπως είναι πλέον γνωστός στην Ευρώπη), τον αγαπημένο του κοινού! Η διοργάνωση του Ευρωπαϊκού στη Σλοβενία, τίμησε τον Πάνο με τον τίτλο του "Internet King" και αυτό δεν είναι λίγο! 

Νικήτρια του πρωταθλήματος είναι η Ισπανία με την Olza Olzeta! Η Ισπανία φέτος κέρδισε το Παγκόσμιο και το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποίησης Σλαμ! Πολλά συγχαρητήρια στην Olza που ήταν απλά εκπληκτική! Η Olza έχει αφιερώσει τη ζωή της στο Slam εδώ και 5 χρόνια κι έφτασε στην κορυφή της Ευρώπης, όπου της άξιζε 1000%. 

Το 2021 το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα θα γίνει στις Βρυξέλλες και θα μας εκπροσωπήσει ο Δημήτρης Σταμίρης! Ευχόμαστε να συνεχίσουμε να βρισκόμαστε σε ψηλές θέσεις στην Ευρώπη και στον κόσμο, αλλά όπως ξέρουμε οι βαθμολογίες είναι υποκειμενικές και μας αρκεί απλά που ακούγεται πλέον και η Ελληνική φωνή σε τέτοια μεγάλα events. 

Συγχαρητήρια Πάνο, καλή τύχη Δημήτρη! θα συνεχίσουμε να δίνουμε την ευκαιρία στους ποιητές και ποίητριές μας να ακουστούν και λίγο πιο πέρα απ' το απέραντο γαλάζιο. 


Final results European Poetry Slam Championship, Maribor, Slovenia 2020