ΤΥΠΟΣ

ΕΓΡΑΨΑΝ ΓΙΑ ΕΜΑΣ


ΕΘΝΟΣ


Πώς έχει εξελιχθεί η ποίηση εν έτει 2019, όπου κυριαρχεί η εικόνα, τα social media και το διαδίκτυο; Η σύγχρονη προφορική ποίηση ονομάζεται Poetry Slam και ο Μάκης Μούλος, μόνιμος κάτοικος Βαρκελώνης, ποιητής, slammer και διοργανωτής των αθηναϊκών τουρνουά slam μιλάει στο ethnos.gr για αυτό το νέο είδος,τα ποιητικά «battles» και το πόσο εθιστική μπορεί να γίνει αυτή η «συνήθεια». Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Τα ΝΕΑ


Ο άνθρωπος που έφερε μέσω Βαρκελώνης το τουρνουά poetry slam στην Ελλάδα, μιλάει στα «ΝΕΑ» για τους χωρίς λογοτεχνικούς κανόνες και νόρμες προφορικούς διαγωνισμούς. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ


Συχνά λησμονούμε πως η ποίηση, πριν περάσει στην γραπτή αποτύπωση και καταχωνιαστεί -με το πέρασμα των αιώνων- στις μοναχικές, σιωπηλές αναγνώσεις των λίγων ρομαντικών, ήταν μια προφορική τέχνη ψυχαγωγίας, κείμενα δηλαδή που ήταν φτιαγμένα για να ακούγονται ζωντανά και όχι να διαβάζονται. Πόσο περίεργο φαντάζει αυτό για το σημερινό κοινό; Ένα stage με ένα μικρόφωνο, να περιμένει ποιητές να ερμηνεύσουν τα κείμενά τους; «Καθόλου», απαντούν οι slammers. Ξεκινώντας από τη δεκαετία του '80 στο Σικάγο, ένα πρωτότυπο είδος διασκέδασης εμφανίστηκε και έβγαλε την ποίηση από τα βιβλία κερδίζοντας σταδιακά νεανικό κοινό σε σκηνές και αμφιθέατρα όλου του κόσμου, ενώ τον τελευταίο χρόνο έφτασε και στην Αθήνα. Το όνομα αυτού: poetry slam. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Αθηναϊκό - Μακεδονικό ΠΡΑΚΤΟΡΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ


Δεν είναι ποιητικές βραδιές, αλλά ένας καινούργιος τρόπος ψυχαγωγίας, μια διαφορετική μορφή ποίησης. Πρόκειται για σύγχρονη προφορική ποίηση, την poetry slam. «Στην ουσία είναι ένα πρότζεκτ που προέρχεται από την αγάπη μου για την ποίηση και την εξέλιξή της» δηλώσει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Μάκης Μούλος ο οποίος εδώ και έντεκα χρόνια ζει και εργάζεται στη Βαρκελώνη όπου κι εκεί διοργανώνει τουρνουά poetry slam στα αγγλικά. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ


Δεν είναι ποιητικές βραδιές, αλλά ένας καινούργιος τρόπος ψυχαγωγίας, μια διαφορετική μορφή ποίησης. Πρόκειται για σύγχρονη προφορική ποίηση, την poetry slam. Διαβάστε περισσότερα εδώ.inside story.


Poetry Slam: Αν δεν διαβάζεις ποίηση, μπορείς να την ακούσεις.

Τι είναι αυτή η νέα μορφή ποίησης και γιατί όσοι συμμετέχουν στα poetry slams λένε πως δεν μπορούν να ξεκολλήσουν;

«Ήθελα να φέρω το slam στην Ελλάδα διότι ήταν ένα άλλο είδος ποίησης, είναι η προφορική ποίηση, το οποίο σε απελευθερώνει υπερβολικά και είναι κάτι που πραγματικά μπορεί να αλλάξει τον κόσμο» 

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ


Παιδιά όλων των ηλικιών ανεβαίνουν στη σκηνή του Cabaret Voltaire στο Μεταξουργείο και απαγγέλλουν ποίηση, ποίηση γραμμένη μέσα από τη ζωή, τη φτώχεια, τον έρωτα, την πανδημία, την αστυνομική βία ● Το poetry slam είναι αυτό που λέει το όνομα: ποίηση που «σκάει» σαν σύντομο χτύπημα. Διαβάστε περισσότερα εδώ.