EUROPEAN POETRY SLAM CHAMPIONSHIP 2021

BRUSSELS

20 Χώρες συμμετείχαν στο φετινό Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποίησης Σλαμ που έλαβε χώρα στις Βρυξέλλες, στις 10 Δεκεμβρίου 2021.


BRUSSELS 2021


Για πρώτη φορά φέτος η Ελλάδα συμμετείχε σε live Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποίησης Σλαμ με τον Δημήτρη Σταμίρη, πρωταθλητή Ελλάδας για την περίoδο 2020-2021. 

Τo πωτάθλημα έγινε στις 10 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες στο Βέλγιο. Συμμετείχαν 20 ευρωπαϊκές χώρες σε ένα event διαφορετικό απ' ό,τι είχαμε συνηθίσει μέχρι τώρα. Συνήθως τα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα, καθώς και τα Παγκόσμια, γίνονται σε μια σειρά από ημιτελικούς όπου χωρίζονται σε ομάδες όλες οι χώρες και καταλίγουν σε έναν τελικό όπου οι 5 χώρες με την υψηλότερη βαθμολογία από όλους τους γύρους, διαγωνίζονται για τον τίτλο του/της Πρωταθλητή/ριας. Αυτό σημαίνει ότι οι ποιητές/ριες, έπρεπε να έχουν έτοιμα 3 με 5 ποιήματα ώστε να μπορέσουν να συμμετάσχουν. 

Φέτος, για πρώτη φορά, άλλαξε το φόρματ του διαγωνισμού και ακολούθησε τη μορφή του Eurovision Song Contest, που σημαίνει ότι οι ποιητές/ριες, διαγωνίστηκαν μόνο με ένα ποίημα, σε έναν τελικό, όλ@ μαζί. Το event αναμεταδόθηκε σε live streaming μέσω του YouTube channel της World Poetry Slam Organization σε όλον τον κόσμο, δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε όλα τα παιδιά να ακουστούν παντού.

Η φετινή διοργάνωση έδωσε 2 βραβεία. Το βραβείο της κριτικής επιτροπής του κοινού που βρισκόταν στον χώρο, όπου χρησιμοποιήθηκε το κλασικό σύστημα βαθμολογίας, 5 κριτές, 0-10. ψηλότερη και χαμηλότερη βοαθμολογία εκτός αθροίσματος. Το βραβείο του κοινού το κέρδισε η Ισπανίδα Mama Fiera με το ποίημα "Tomo la palabra¨" (Παίρνω τον λόγο). Ένα ποίημα που μιλάει για τις λέξεις και την αλήθεια που κρύβουν μέσα τους.

H Mama Fiera από την Ισπανία κερδίζει το βραβείο του κοινού στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποίησης Σλαμ 2021

Με αυτό το ποίημα, η Mama Fiera κέρδισε και τη 2η θέση μετά από την τελική βαθμολογία από όλες τις χώρες, όπου έγινε σύνδεση live ώστε να δωθούν όλες οι βαθμολογίες.


Την 1η θέση μετά από την τελικ΄ή βαθμολογία, την κέρδισε το Marie Darah από το Βέλγιο, όπου και αναδείχτηκε Πρωταθλήτ@ Ευρώπης Ποίησης Σλαμ 2021. Το ποίημα που έφερε το Marie στην πρώτη θέση, ήταν το ποίημα "Bravo", ένα ποίημα που μιλάει για το πόσο δύσκολο είναι να ζήσεις τη ζωή σου κουβαλώντας μέσα σου μια τραυματική εμπειρία και να ακούς τους πάντες να σε συγχαίρουν επειδή είσαι δυνατό. 

Marie Darah από το Βέλγιο κερδίζει το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποίησης Σλαμ 2021

Marie Darah - ποίημα "Bravo"

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, το φετινό Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κρίθηκε στη βαθμολογία των συμμετέχοντων χωρών. Η κάθε χώρα οργάνωσε αυτόνομα μια κριτική επιτροπή, όπου έδωσε βαθμολογία στις 10 αγαπημένες της χώρες και δεν μπορούσε να δώσει βαθμολογία στον εαυτό της. Οι βαθμολογίες που δώθηκαν ήταν 1,2,3,4,5,6,7,8 και 10, 12, όπου για τις βαθμολογίες 8, 10 και 12, έγινε live σύνδεση με κάθε χώρα και δώθηκαν live στο τέλος του show. Από την Ελλάδα, συνδέθηκε η Μαρία Μπάκα από την διοργάνωσή μας για να δώσει τις υψηλές βαθμολογίες.

Οι 10 χώρες με την υψηλότερη βαθμολογία, περνάνε αυτόματα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που θα γίνει τον Σεπτέμβριο του 2022 στις Βρυξέλλες, στο Βέλγιο. Οι χώρες που περνάνε αυτόματα από την Ευρώπη είναι οι εξής:

Βέλγιο / Ισπανία / Ιταλία / Ιρλανδία / Κροατία / Σλοβενία / Κύπρος / Γαλλία / Ουγγαρία / Πολωνία

Τελική βαθμολογία Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποίησης Σλαμ 2021

Ο Δημήτρης Σταμίρης κατέλαβε τη 12η θέση στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, χάνοντας έτσι την αυτόματη συμμετοχή του στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα το 2022. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι χάνει την πιθανότητα να συμμετάσχει. Ο Δημήτρης είναι καλεσμένος να ανοίξει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, τον Σεπτέμβριο του 2022, με ένα ποίημά του, τιμητικά. Οπότε θα τον χαρούμε και πάλι, ανοίγοντας το show για τους καλύτερους champions παγκοσμίως!


Opening

Το show άνοιξε ο δικός μας Μάκης Μούλος, συνδιοργανωτής του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 2021, καθώς και του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος 2022. 

Το ποίημα που επέλεξε ήταν το "Believe in your Murderer". Ένα ποίημα που μιλάει για την καθημερινότητα ενός ΛΟΑΤΚΙ+++ ατόμου, τον φόβο και το συνεχόμενο κρυφτό από την ύπαρξή μας.


Ο Δημήτρης επέλεξε ένα πολύ δυνατό ποίημα, υπαρξιακού χαρακτήρα, με τίτλο "Αυτόματη Ανάκτηση". Στο ποίημα αυτό μιλάει για τον θάνατο και τη ζωή μέσα και έξω απ' τον θάνατο. Μας χάρισε μια ανατριχιαστική perfomance, τα ένιωσε όλα από την αρχή και το εκτόξευσε το ποίημα. Το έζησε και μας έκανε να το ζήσουμε κι εμείς. Μιλήσαμε με τον Δημήτρη για την εμπειρία του και μας απάντησε στις παρακάτω ερωτήσεις. Enjoy it!

Δημήτρης Σταμίρης


Ο Δημήτρης Σταμίρης κατέλαβε τη 12η θέση ανάμεσα σε 20 ποιητές/ριες με πολυετή εμπειρία στο Poetry Slam, σε ένα live event όπου είχε την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά όλα αυτά τα άτομα και να ζήσει μια μοναδική εμπειρία που δύσκολα περιγράφεται με λόγια. 

Δημήτρης Σταμίρης - ποίημα "Αυτόματη Ανάκτηση"

Συνέντευξη Δημήτρης Σταμίρης

Πρωταθλητής Ελλάδας Ποίησης Σλαμ 2020-2021

- Είχες σκεφτεί ποτέ ότι θα ταξίδευες στο εξωτερικό για να ερμηνεύσεις ποιήματά σου και να έχεις κοινό από όλον τον κόσμο να ακούει κάθε λέξη σου;

Αν το είχα σκεφτεί; Όχι. Αν το είχα φανταστεί; Και πάλι όχι. Όταν πριν από 3 χρόνια έγραψα το πρώτο μου ποίημα δεν είχα κανέναν σκοπό, καμία επιθυμία. Το μόνο που ήθελα ήταν να δώσω ζωή σε ορισμένες νεκρές σκέψεις, σε εκείνες τις ημίνεκρες λέξεις. Και αυτό συνέβαινε με κάθε ποίημα ή γραπτό μου από τότε. Τρία χρόνια μετά, λοιπόν, στάθηκα μπροστά από ¨"όλον τον κόσμο¨" και ακόμη και τότε δεν το είχα συνειδητοποιήσει. 

- Πώς ένιωσες όταν βρέθηκες στις Βρυξέλλες, με μια ομάδα από άτομα που η ποίηση είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ζωής τους;

Ήταν περίεργο. Δεν είχα έρθει ποτέ τόσο κοντά με την ιδέα της ποίησης έως ότου βρεθώ ανάμεσα σε αυτούς τους ανθρώπους. Μιλούσαμε ποίηση, τρώγαμε ποίηση, αναπνέαμε ποίηση, ήμασταν ποίηση. Ήταν κάτι μαγευτικό. Ο κύκλος μου είναι μακριά από όλα αυτά και το να βρίσκομαι ανάμεσα σε ανθρώπους που αν όχι για όλους, τότε ίσως για κάποιους, είναι ακόμα και η δουλειά τους το να κάνουν ποίηση… αυτό ήταν κάτι μοναδικό. 

- Ποια ήταν η επαφή σου με αυτά τα άτομα; Τα είδες ως ανταγωνιστές, όπως θα σκεφτόντουσαν πολλοί, ή αναπτύξατε μια διαφορετική σχέση;

Αν κάτσεις να το δεις ανταγωνιστικά το όλο θέμα, νομίζω πως έχεις χάσει και το νόημα. Βέβαια ας είμαστε ειλικρινείς, πολλοί το βλέπουν έτσι. Στη δική μου περίπτωση, δεν υπήρχε ούτε ίχνος ανταγωνισμού, ούτε από εμένα αλλά ούτε και από τα υπόλοιπα παιδιά. Υπήρχε σεβασμός και αναγνώριση. Ξέρεις, είναι σπουδαίο να κάθεσαι σε ένα τραπέζι με 19 ξένους ανθρώπους να πίνεις μια μπύρα και να μπορείς να νιώθεις ευτυχισμένος. Είναι σπουδαίο ένας άγνωστος άνθρωπος να μπορεί να σε νιώσει πραγματικά μέσα από τις λέξεις σου χωρίς δόλο και να σε αγκαλιάζει με αγάπη. Ο ανταγωνισμός θα υπάρχει πάντα εκεί που τελειώνει η απόλαυση. 

- Από το λάιβ βίντεο και τις αγκαλιές στο τέλος, είδαμε ότι δεν υπήρχε καθόλου το ανταγωνιστικό στοιχείο μεταξύ σας, είναι αλήθεια αυτό; 

Στη συγκεκριμένη στιγμή, όλα είχαν τελειώσει. Όλα τα παιδιά είχαν βγάλει την ψυχή τους επάνω στη σκηνή και δεν υπήρχε τίποτα πια για να μας κρατήσει από το να αντιδράσουμε όπως πραγματικά νιώθαμε. Ανακουφισμένοι. Εκείνη η τεράστια αγκαλιά τα λέει όλα. 

- Νιώθεις ότι πήρες πράγματα από αυτά τα άτομα και από τη διοργάνωση του Πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος;

Καταρχάς, μόνο που βρίσκεσαι μέσα σε κάτι τόσο μεγάλο, παίρνεις κάτι. Μόνο που βλέπεις το πόσοι άνθρωποι δούλευαν για να πραγματοποιηθεί το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Τώρα όσον αφορά τα παιδιά, τι να σου πω; Βρισκόμαστε τόσο πίσω εδώ στην Ελλάδα, μόνο να σκεφτείς το τι πρέπει να κάνει κάποιος στο εξωτερικό για να βγει εθνικός πρωταθλητής, πρέπει να νικήσει όλους τους πρωταθλητές από όλες τις πόλεις της χώρας του. Μόνο από αυτό, μπορείς να καταλάβεις ότι τα παιδιά το έχουν πάει αλλού. Άρα ναι, πήρα πολλές νέες ιδέες, εμπνεύστηκα και νομίζω πως έχει έρθει η στιγμή αυτά να έρθουν και στην Ελλάδα. 

- Πες μας λίγο για την επιλογή του ποιήματός σου. Φαντάζομαι ήταν πολύ δύσκολο να επιλέξεις ΕΝΑ ποίημα. Τι σε έκανε να πάρεις από το χέρι την «Αυτόματη Ανάκτηση» και να τη δείξεις σε όλον τον κόσμο;

Η επιλογή ενός ποιήματος έχει πάντα και τα καλά και τα κακά της, αλλά νομίζω πως τα υπέρ πλεονεκτούν στην συγκεκριμένη διοργάνωση. Εγώ προσωπικά είμαι ένας άνθρωπος που για κάθε τι νέο που κάνω, θέλω να γράφω ένα νέο ποίημα. Οπότε περίμενα και περίμενα και σκεφτόμουν για τι να γράψω, μέχρι που μια μέρα ο Μάκης ο Μούλος έδωσε λύση στο πρόβλημα μου λέγοντάς μου. «Παιδάκι, να πεις κάτι που θες να το ακούσει όλος ο κόσμος». Και έτσι και έκανα. Η ¨"Αυτόματη Ανάκτηση¨" είναι ένα ποίημα πέρα για πέρα προσωπικό και έχει μέσα λέξεις που νιώθω αλλά για καιρό δεν έλεγα επειδή φοβόμουν. Σκέφτηκα λοιπόν πως αν εγώ φοβάμαι να τα πω, θα υπάρχει και κάποιος άλλος εκεί έξω που φοβάται μαζί μου και ίσως κατά μία έννοια ακούγοντάς με, να λυτρωθεί. Εγώ πάντως λυτρώθηκα. 

- Είσαι ευχαριστημένος από την ερμηνεία σου; Νομίζεις ότι τώρα, μετά από όλο αυτό, θα άλλαζες κάτι και αν ναι γιατί;

Πραγματικά δεν θα άλλαζα τίποτα. Ένιωσα, και ακόμα το νιώθω, πως ήταν η πιο ολοκληρωμένη ερμηνεία μου μέχρι στιγμής. Ένιωσα, σαν Δημήτρης, ότι έκανα ένα βήμα παραπάνω στον τομέα της ερμηνείας. Περιμένεις αυτήν τη στιγμή για 3 μέρες που βρίσκεσαι εκεί και σε κάθε πρόβα δεν ξέρεις πώς να νιώσεις. Έως ότου φτάνει εκείνη η μέρα, και όλα είναι μία στιγμή, όλα τότε μπορούν να καταστραφούν πολύ εύκολα. Ευτυχώς όμως, όλα λειτούργησαν αρμονικά. 

- Πες μας μια σκηνή που θα σου μείνει αξέχαστη από αυτή την εμπειρία και ένα «παράπονό» σου που σε τρώει μέσα σου.

Δεν υπάρχει κανένα παράπονο μέσα μου που να με τρώει. Ίσως μόνο ότι όλα τα μπαρ και μαγαζιά έκλειναν στις 11 το βράδυ και δεν μπορέσαμε να γιορτάσουμε με τα παιδιά όπως άρμοζε. Καταρχάς, όλο το concept ήταν μία σκηνή αξέχαστη, αλλά αν πρέπει να πω κάτι πιο συγκεκριμένο τότε θα πω το εξής: Όταν τέλειωσα την ερμηνεία μου, βγήκα έξω κατευθείαν για να πάρω λίγο αέρα και να καπνίσω ένα τσιγάρο. Εκείνη τη στιγμή με ακολούθησε από πίσω ο Nikola (Μακεδονία) και με συνεχάρη, ρωτώντας με αν είμαι καλά. Με έκανε μία τεράστια αγκαλιά και έπειτα μπήκαμε πάλι μέσα. Μπορεί να φαίνεται μικρό ή ανούσιο, αλλά από εκεί καταλαβαίνεις πόσο είχαμε δεθεί όλοι μαζί. 

- Σου ήταν εύκολο το να γυρίσεις πίσω στην πραγματικότητα μετά από κάτι τόσο δυνατό;

Πάντα όταν έρχεσαι σε επαφή με κάτι μεγαλύτερο και δυνατότερο η επιστροφή στην πραγματικότητα είναι απελπιστικά δύσκολη. Δεν ξέρω. Όλα τα καλά τελειώνουν γρήγορα.

- Ποια ήταν η αντίδραση των φίλων σου στην Ελλάδα και κατά πόσο σε επηρέασε;

Όπως προείπα οι φίλοι μου δεν έχουν σχέση με αυτό τον κύκλο. Ίσως τελικά να μην καταλαβαίνουν για τι πράγμα μιλάμε καν. Αλλά καλοί είναι μωρέ… Τουλάχιστον με πήραν από το αεροδρόμιο και με κέρασαν ένα ποτό. 

- Ποια είναι τα σχέδιά σου για την πορεία σου στην Ποίηση Σλαμ από δω και πέρα;

Για να είμαι ειλικρινής, προτιμώ να μην έχω σχέδια. Θέλω να ασχοληθώ λίγο με την πεζογραφία ή και ακόμα με τη γραπτή ποίηση. Δεν είναι πάντα εύκολο να σηκώνεσαι πάνω στην σκηνή και να γδύνεις τον εαυτό σου. Αλλά ποιος ξέρει, αν οι συνθήκες είναι ευνοϊκές, θα ήθελα να συμμετέχω και φέτος στο εθνικό πρωτάθλημα. 

- Τι νομίζεις ότι θα ήταν διαφορετικό εάν είχες κερδίσει τον διαγωνισμό; Νομίζεις ότι θα σου είχε κάνει καλό προσωπικά και ως προς την πορεία σου από δω και πέρα;

Το είχα σκεφτεί αυτό. Τη μία στο εκατομμύριο του να κέρδιζα και όχι δεν νομίζω πως θα ήταν καλό για εμένα. Ήμουν ο μικρότερος εκεί πέρα, άλλοι προσπαθούν για μία συμμετοχή στο Ευρωπαϊκό πολλά χρόνια, κάποιοι και δεκαετίες. Αν επιτεύξεις όλους τους στόχους σου κατευθείαν δεν θα έχεις κίνητρο για το μέλλον. Πρέπει να είσαι ταπεινός και να προσπαθείς συνέχεια για την εξέλιξή σου. Ένα βραβείο δεν σημαίνει και πολλά εδώ που τα λέμε.  Και αν ρωτήσετε και τους υπολοίπους πιθανόν να σας πουν το ίδιο. Η αγάπη του κόσμου μένει στο τέλος. 

- Τέλος, πες μας δυο λόγια για αυτό που σου έμεινε από αυτή την εμπειρία και ποια είναι η συμβουλή σου για τα επόμενα άτομα που θα συμμετάσχουν σε παρόμοια πρωταθλήματα.

Ενότητα, αλληλεγγύη και δημιουργικότητα. Και όλα αυτά μέσα από την τέχνη της αποτυχίας που έλεγε και ο Χριστιανόπουλος. Υπέροχοι άνθρωποι, υπέροχα ποιήματα και μία διοργάνωση που ποιος ξέρει πόσα μερόνυχτα δούλεψε για να υλοποιήσει όλο αυτό. Μία τρομερή σκηνή και ένα θέατρο κατάμεστο από κόσμο. Δυστυχώς ή ευτυχώς, αυτά είναι τα συναισθήματα που μένουν. Η αλληλεπίδραση με τον κόσμο. Όσο για όλους του επόμενους, θα δανειστώ τα λόγια του Μάκη λέγοντας, απολαύστε το όσο δεν πάει, απολαύστε τους ανθρώπους που θα γνωρίσετε γιατί δεν θα το ξαναβρείτε. Ή τουλάχιστον να λειτουργήσετε λες και δεν θα το ξαναβρείτε. 

Ο ανταγωνισμός 

θα υπάρχει πάντα 

εκεί που τελειώνει 

η απόλαυση.

-Δημήτρης Σταμίρης-